den-t(r)ist

voi incerca sa vorbesc un pic despre adaptare si alte concepte care vin, din punctul meu de vedere, mana in mana cu acesta. evident in contextul mai devreme mentionat, de “we suck at being human”. cu scopul de a ma face inteles in ce sens we suck, din punctul meu de vedere.

1. suntem comozi. cred ca este inutil sa mai mentionez faptul ca principiul conservarii energiei si instinctul de auto-conservare este cel care ne-a determinat sa ne dezvoltam tehnologic. dar tehnologia, cel putin in momentul de fata nu este un element suficient pt o existenta decenta. mai avem nevoie, desi societatea este intr-o stare de anomizare din ce in ce mai accentuata, si de interactiune. chiar daca doar cu tanti de la magazin de la care iti iei painea cea de toate zilele. vom lua in calcul, totusi, nu un exemplu atat de “grav” de “detasare” sociala.

2. suntem atat de comozi… incat le cerem celor din jurul nostru sa se schimbe spre folosul nostru. bine, noah… nu sa se schimbe. poate asta e un stadiu mai inaintat. le cerem sa se cenzureze. pentru ca noi nu suntem capabili sa ne facem ordine intre rational si emotional.le cerem sa se cenzureze pentru ca limitele noastre de care nu suntem mereu constienti nu permit constientului nostru sa “ingurgiteze” anumite etichete.

am ajuns sa creem etichete ca sa ne intelegem in intreaga si complexa noastra natura (dpdv biologic) ca mai apoi sa refuzam sa percepem etichetele respective. nici nu vreau sa mai introduc si variabila “semnificatie” in ecuatie, ca vom ajunge sa ne certam. “Nu se cade?”, “Nu se cuvine?”, “Sa nu auda copiii?”, “Asa te-a invatat acasa??”. ma cac. si da veti afla si cate bucati si ce consistenta are. cu atat mai mult daca vreau sa va anunt. de ce sa mai creem chestii pe care nu le folosim?

3. am ajuns sa fim intr-atat de comozi… incat nu mai avem capacitatea sa facem distinctie intre emotional si rational. nu ca ar fi vreo granita concreta, bine determinata intre cele doua. nu ca ar trebui sa ii detasam unul de celalalt. E trist ca am ajuns chiar si in punctul in care doar sa ne gandim ca ar trebui sa existe o granita intre cele doua. unii vor veni si vor spune ca tocmai aceasta delimitare intre cele doua stari inseamna adaptare si evolutie. din contra. eu o percep ca fiind o involutie. motiv pentru care sustin ca “we suck at being human”.

ce inseamna “being human”? o imbratisare a celor doua stari. si o buna intelegere a celor doua, astfel incat, in momentul in care iese la iveala una dintre ele sa ai capacitatea de a le managerui.

eram, la un moment dat, de parere ca evolutia omului se suprapunea cu avansarea rationalului pe teritoriul emotionalului pana la eliminarea acestuia. nu zic ca nu e posibil. zic doar ca nu e natural. zic ca este inuman.

sa mai bag si o tzra de perceptie? nu acum.

mi-e dor de primavara. abia astept sa vina luna aprilie.

Advertisements

~ by Death Whisper on February 19, 2010.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: